南華傳媒資訊網   訂閱雜誌  e-Magazine
3週刊 Facebook 專頁
   會員名稱: 密碼:
一週娛聞 娛樂熱料 好姨講場 星光大道 名人專訪 環球片場 Lisa味道 Family Food JESSICA
Fashion & Beauty
 
3週刊   第 852 期 逾期

和食文化 久遺的刺身船

每逢農曆新年,最多人出外旅行,當然日本仍然係最Top首選。朋友間即使只得三、四日假期,為了食新鮮魚生海鮮,都會飛一轉去暴食幾日,加上而家廉航真係好方便,夜機飛,早上到,就可即刻開始買食玩,日圓低又有扣稅,連我而家好多日常用品都會留返在日本買呢。

中環高級店價錢貴

說話係咁講,但都仍然有朋友唔係咁易請到假,又或者都唔想花錢買機票酒店,留在本地消費,有乜好推介呢?

我有好多日本朋友都好驚訝香港日本料理店之多,在亞洲國家地區中真係大阿哥。拉麵、咖喱、燒肉、烏冬、炸豬扒等專門店種類之豐富真係同日本差唔多,而且有好多水準好高。

壽司店好多有日本師傅駐場,每日都有新鮮魚從築地飛過來,計算交通時間,還要比好多日本國內地區要快呢。不過壽司店,始終價錢會高一點,去中環高級OMAKASE加埋飲酒,港幣 3,000 至5,000元無走雞,雖然明白香港租貴,要日日返飛機貨,成本都有番咁上下,但一般打工仔又點會去。

登龍街新店超經濟

最近就發掘了一間銅鑼灣店舖,老闆有經營其他日本料理,會自己直接從築地入貨,可以平靚正入到好多新鮮當造魚產,而這間店的特色就係刺身船!

於日本溫泉旅館好常出現的「舟盛」。記得好多年前在香港都很流行,近年似乎比較少見了。

今次我們四個人食,叫OMAKASE,先係一隻刺身船鋪得滿滿,好有睇頭,有成五至六款刺身。另外還食了日本蠔,只加日本酒蒸,甜到不得了。剛好有金目鯛,客人可選醬油或燒,我選了燒,好送燒酎,大條又多肉。另外因老闆是吞拿魚專家,最後再上了一個迷係拖羅丼,買單每人才600元左右,真係滿足到不得了。如果照計數,真係唔使飛日本,隨時食多幾餐都得。

 

   3週刊   第 852 期   更多精彩內容
華麗食桌: 紅
長輩說,新正頭,最緊要紅,好意頭,以前過年甚至連內衣都穿紅。根據這傳統,農曆新年,最好意頭是去紅屋開飯。 甚麼叫華麗?是否環境事必要有懾人之氣勢、菜式動輒一 ...........
亞洲食堂: 富貴賀年菜
農曆新年是與家人共聚天倫,享受一餐滋味團年飯的大日子,為迎接豐盛新一年,賀年菜最著重好意頭,寓意來年豐衣足食福澤滿堂。 貴為亞洲其中一個最重要時節,可 ...........
亞洲食堂: 創意 紫薯年糕 
還有兩天便農曆大年初一,如果未準備好賀年糕點,便要作最後衝刺。年糕、蘿蔔糕嫌未夠新意,不妨試試創新的紫薯年糕,低糖健康又美味。 今次 Bosch 特意請來在西式甜點 ...........
焦點食譜: 真係凍薑
醫書有說:「一年之內,秋不食薑;一日之內,夜不食薑」。秋天天氣乾燥,燥氣傷肺,吃辛辣的薑會易傷肺,所以秋不食薑。不過,進入冬天,吃薑就變成最好時機,一 ...........
和食文化: 久遺的刺身船
每逢農曆新年,最多人出外旅行,當然日本仍然係最Top首選。朋友間即使只得三、四日假期,為了食新鮮魚生海鮮,都會飛一轉去暴食幾日,加上而家廉航真係好方便,夜 ...........

免費頻道



 
關於我們 | 私隱聲明 | 豁免條款 | 聯絡我們 | 職位空缺
Copyright © 2018 South China Media Limited All Rights Reserved 版權所有 不得轉載