南華傳媒資訊網   訂閱雜誌  e-Magazine
3週刊 Facebook 專頁
   會員名稱: 密碼:
一週娛聞 娛樂熱料 好姨講場 星光大道 名人專訪 環球片場 Lisa味道 Family Food JESSICA
Fashion & Beauty
 
3週刊   第 852 期 逾期

衫品味

每當遇上party、飲宴等重要場合,好多女仔都會花盡心思打扮,務求以最靚一面示人。但好多時就會不知不覺跌入一個陷阱,就係搞到天花龍鳳,過分累贅,結果變棵聖誕樹,弄巧反拙。今期同大家講「簡單就是美」,睇下以下例子就會一目了然。

衛詩雅

條裙顏色同質料都唔靚。冇錯,個顏色好襯個background,但係顏色太似再加上隻色「令」身有似backdrop布物料,就令佢真係變佈景一部分!而妝容方面亦令佢睇起上好冇精神。其實普通質素「令」身物料,好多時有一個問題,就係睇起上會cheap。所以有個貼士俾大家,如果budget有限話,就盡量揀啞面唔反光物料,咁就可以減低失手風險。即使係同一個款式,「令」面同啞面出效果都會好唔同!

胡定欣

胡定欣呢個造型各樣都恰到好處,唔需要嘩眾取寵,淨係自然髮型、亮麗妝容、剪裁簡潔俐落outfit、一對極簡單但係搶眼高鞋,已經充分表現出佢魅力,而個紅色就更加令人眼前一亮。如果加多條簡單、設計感強頸飾點綴一下,效果會更fashion。

張文慈

呢條白色晚裝裙簡潔時尚,局部喱士設計令條裙有details,唔會咁單調;再加上高叉露腿,增添性感。成個look既簡約又有女人味,各方面都balance得好好,唔會over,靚。

張家瑩

呢條裙其實都有上面提及過問題,就係「令」面布料容易顯得俗氣。雖然條裙手工都係一般,個人亦唔太喜歡個蝴蝶結,但呢個簡單款式同剪裁就好fit佢身形 。另外,髮型夠簡潔,妝亦都化得好有神采。鍾意佢配襯一簡約首飾,雖然細細件,但係好好,整體感覺唔錯。

羅霖

基本上條裙款式唔討好,而且成個造型感覺上太多:條裙好多打褶、腰飾好搶眼、full set首飾、頸飾好chunky;另外,個髮型同羅霖面形大細比較起上亦太蓬鬆,再加上deep V突顯佢驕人身段,於是成件就事太多重點,令人花多眼亂。其實拆開睇每樣都冇咩大問題,但全部加晒上身就出事喇。建議減少某元素,例如換條款式簡單、幼頸飾,整體效果反而會更好。

董敏莉

條裙款式特別,簡約modern,反而令佢更突出。敗筆係頸鍊同對鞋,珍珠頸鍊款式classic帶vintage感,同條裙modern設計格格不入;對鞋古銅色同條裙唔襯,銀色會好,而platform亦令下身變得累贅。建議換條有金屬或透明物料頸鍊同一對slim鞋。仲有一點好重要,記得要熨衫!反光物料會令摺痕好明顯,令成個look扣晒分。

唐詩詠

大家可能奇怪唐詩詠個妝化到咁都有good?其實呢個尷尬妝容問題好多荷里活一線女星都遇過,原因係用有silica成分蜜粉,普通燈光底下用肉眼睇唔到,但用閃光燈影出相入面就現晒形!相信詩詠本人同化妝師當時都冇辦法察覺得到(如果見到個妝化到咁,冇理由會俾自己出街?),所以其實都好無辜兼無奈!雖然個妝失手,但佢條裙就揀得好好,淡雅色調再加上釘珠點綴,優雅脫俗。而詩詠靚靚玉背亦都將條露背裙carry得好好,所以我決定俾個good佢。

陳芷尤

老實講,喱士其實係好「蝦」人著。一來個喱士pattern要靚,如果唔係會好cheap;二來個人本身個樣要著喱士,如果唔係會「娘」。其實陳芷尤著喱士係OK,因為佢夠少女夠sweet,唔會顯老,不過今次呢套衫就揀錯。下身喱士pattern有老土,而且入面條短褲太bulky,呢種look入面條褲應該要好短好tight,如果覺得太sexy接受唔到話不如唔好咁著。上身本來OK,但個喱士pattern同下身唔一樣而且又金色又層層疊疊,搞到成個look好亂,睇到眼都花埋。其實簡單,一個pattern,或者一隻色,效果會仲靚。

 

   3週刊   第 852 期   更多精彩內容
衫品味
每當遇上party、飲宴等重要場合,好多女仔都會花盡心思打扮,務求以最靚一面示人。但好多時就會不知不覺跌入一個陷阱,就係搞到天花龍鳳,過分累贅,結果變棵聖誕樹, ...........
留星語: 苟芸慧 活在當下
苟芸慧早年因甲狀腺失調,體重突增至一百七十磅。 一沉百踩,一肥雞飛狗也走。 「這行,很多人都是戲子來的。」 禍不單行,大病過後,因參加賽車,尾圈一個急彎 ...........

免費頻道



 
關於我們 | 私隱聲明 | 豁免條款 | 聯絡我們 | 職位空缺
Copyright © 2018 South China Media Limited All Rights Reserved 版權所有 不得轉載