南華傳媒資訊網   訂閱雜誌  e-Magazine
3週刊 Facebook 專頁
   會員名稱: 密碼:
一週娛聞 娛樂熱料 好姨講場 星光大道 名人專訪 環球片場 Lisa味道 Family Food JESSICA
Fashion & Beauty
 
3週刊   第 854 期 逾期

Chok爆男女 湛淇清 愛上美食天堂

朝中有人好辦事,湛淇清(Jessica)有個宇宙最強表姐夫甄子丹,入行拍電影簡直易如反掌,再加上七歲已開始在美國拍戲做童星,身經百戰,殺入香港做演員,今次Jessica想捱都幾難,不過後生細女理想大,Jessica來港原來最想,係捱夜拍通宵戲!

Jessica 姓湛,簡直型到冇人有,「我在美國長大,爸爸係台灣人,媽咪係上海人,而我爺爺呢,則是香港人,我成日都有個問題,who am I?」

無論Jessica係邊個,雖然在美國土生土長,但始終血濃於水,Jessica來港後,已經愛港愛到不能自拔,「我一到香港,就即刻愛上呢個城市,周圍都係高樓大廈,到處都好有活力。而且我好鍾意食,香港真係美食天堂,到處都有好食。我自己鍾意食,鍾意到整一個food blog,同大家分享美食資訊。」

Jessica當然不是好食懶飛,來港入戲行拍戲,亦有打算開甜品餐廳,可謂滿腦子大計,「我好鍾意食雪糕,所以來未有機會,一定會開甜品店,賣好多好味雪糕,不過暫時都係會以演藝為主,因為我真係好鍾意演戲。」

Jessica七歲已被睇中做童星,演戲經驗可謂十分老到,「那年七歲,其實套戲需要搵一個十歲的華裔小朋友,不過我長得高大,望落去都似十歲。」

那次面試,參加者數千人,「當時我媽咪諗住帶我去玩下,點知數千人中,真係選中我,好開心。」

從此Jessica對演藝不能自拔,一直想參與演藝工作,「直至到中學,媽咪先俾我參加戲劇活動,而我近年香港發展,親眼睇到表姐夫拍功夫片,見佢真係好犀利,拳腳之快,令我大吃一驚。亦因為見過好多大場面,令我更熱愛呢一行。雖然拍戲好辛苦,成日要捱通宵,不過對我講,我反而好享受拍通宵戲,因為感覺好實在,反而樂在其中。」

Profile

湛淇清 Jessica

身高:5尺6.5寸

三圍:33.5、24、36

語言:廣東話、普通話、上海話及英語

學歷:加州大學爾灣分校商學系及戲劇系畢業

演出經驗: NewayCEO、大家樂、海洋公園、三洋、PPS、林《Come to me》 音樂短片、微電影《註定你是我情人》、《超級保鏢》、《吉星高照2015》、《浮華宴》

(詳細內容,請訂閱 e-Magazine

 

   3週刊   第 854 期   更多精彩內容
衫品味
情人節就過,但未過新十五仲係新正頭,正所謂禮多人不怪,再次同大家拜年,就係祝大家食極都唔肥,哈哈!事關農曆年特別多煎炸、年糕、蘿蔔糕,好意頭又好味。 ...........
留星語: 衛詩雅 香港精神
捉伊人(伏匿匿),大概在這個數碼年代已成絕響。叫時下仔玩?實唔掂!最後還不是各自躲在一角玩手機、電腦,個你死我活。 衛詩雅應四川衛視之邀參賽《怒放王花》 ...........
Chok爆男女: 湛淇清 愛上美食天堂 
朝中有人好辦事,湛淇清(Jessica)有個宇宙最強表姐夫甄子丹,入行拍電影簡直易如反掌,再加上七歲已開始在美國拍戲做童星,身經百戰,殺入香港做演員,今次Jes ...........

免費頻道



 
關於我們 | 私隱聲明 | 豁免條款 | 聯絡我們 | 職位空缺
Copyright © 2017 South China Media Limited All Rights Reserved 版權所有 不得轉載